За родители, Законодателство, Институции, Новини, Положение в другите държави, Статии

Германия: Как майките защитават себе си и децата си, ако Социалната служба се намеси без причина

27.12.2019 | 17:02 Фокус онлайн, Лаура Кнехтел

Бивши жертви дават съвети

Когато Социалната служба за младежки грижи се намеси без причина: Как майките защитават себе си и децата си

В Германия все повече майки и деца биват разделяни безпричинно             dpa/Марсел Куш

Карола Вилке преживя кошмар преди години: Младежката социална служба  смяташе, че тя е лъжкиня и има  личностно разстройство заради, което искаше да ѝ отнеме децата, както разказва самата тя в интервюто. Сега тя е наясно какво се прави в такъв случай и дава своите ценни съвети на пострадали от социалните служби.

     Карола Вилке може да е била жертва, но тя отдавна не се възприема като такава. Защото майката на две деца не се предаде в тази на пръв поглед безнадеждна ситуация. Напротив. Квалифицираният журналист и организатор на събития е вече професионалист, когато става дума за въпроси, свързани с Младежката социална  служба и Семейния съд. Тя никога няма да бъде толкова безпомощна, колкото преди шест години.

Сложи край на кошмара

     Целта на жената от Гьорлиц е да сложи край на кошмара, който според нея много майки в Германия претърпяват. Никога повече не трябва децата да бъдат откъсвани от семействата си без причина. В интервю за FOCUS Online тя споделя своите знания и опит и съветва какво могат да направят засегнатите хора, дори и на пръв поглед в безнадеждни ситуации.

Фокус Онлайн: Вие почти загубихте децата си преди няколко години заради младежката социална служба. Как се стигна до там?КаролаВилке: През 2013 г. по време на бракоразводното дело и присъждането на родителските права се подложих без да подозирам на т.нар. експертна оценка. По това време експертът трябваше да проучи критериите за благополучие на детето (приемственост, връзки, подкрепа, воля на детето). Той направи това и още малко. Изведнъж имах разстройство на личността, бях лъжкиня и си бях измислила обвиненията в насилие от бащата на децата ми. Моят поведенчески репертоар, трябваше да бъде наказан. При това с отнемане на родителските права и децата ми. Тогава те бяха на десет и осем години. За още по-голяма достоверност младежката социална служба потвърди, че децата са били манипулирани. Беше обявена тайна акция за изслушване на децата в семейния съд. Те трябваше да бъдат отделени от специално назначена охрана.

Карола Вилке се ангажира за семействата в Германия

Фокус онлайн: Какво означава това, че тази „тайна акция“ не се е състояла ли?

Вилке: Съдията се разболя в деня преди тази мярка и боледува дълго. След три месеца процесът беше продължен с нов съдия. Той бързо сложи край на заговора и ме увери, че няма причина децата да бъдат преместени и че това ще е срещу  волята им. Разбрах съвсем случайно за неуспешното отвличане на децата ми, защото като че ли шесто чувство ми каза да ангажирам друг адвокат, който изиска да види досиетата. По този начин тя открила бележка с молба от сержанта да изслуша децата.

Когато разбрах за това, плаках неконтролируемо. До този момент не можех да си представя с какъв произвол и насилие действа всъщност така наречената система от „помощници“ в семейния съд.

Фокус онлайн: Значи не бихте могли да направите нищо, ако решат да отнемат децата ви?

Вилке: Просто имах късмет. След като станаха толкова неприятности при „избора на съотборници“.  Започвайки от злонамерения експерт от Берлин, през некомпетентната и неутрална, но много загрижена за доброто на децата чиновничка в службата за младежки социални грижи, та чак  до зависимия правен помощник, който изобщо не беше в състояние да представлява интересите на детето. Черешката на тортата бе от страна на  семейния съдия, който блесна чрез липса на поне елементарни, психологически познания и експертна оценка. За сметка на това те прекрасно се справяха с методите на емоционална манипулация, като упражняваха психологическо насилие доста добре. Сплашването и принудата бяха част от репертоара.

ЛИЧНО

Карола Вилке е завършила обучение като процедурен асистент, помощник-юрист и придружител в съда през 2015 г., учи Социални дейности и е доброволец към Омбудсмана в област Заксен. Освен това тя се грижи за групата си за взаимопомощ „Лъвски майки“ във Фейсбук с над 1400 членове. Занимава се и с политика, вече е поканена като експерт на детската комисия на Бундестага и изнесе лекция на семейната конференция на левицата в Бундестага на тема „От какво се нуждаят семействата по време на раздяла?

„Упоритостта често е полезна“

Фокус онлайн: Кой беше най-големият урок, на който ви научи този горчив опит?

Вилке: О, имаше няколко. Вярата ми във върховенството на закона се разклати значително. Взаимозависимостите на помощната система със съдията изобщо не позволяваха самостоятелна работа. Колко хора протегнаха ръка там и спечелиха пари е абсолютна лудост. Това може да влезе в обхвата на горната граница на  петцифрена сума, която родителите трябва да платят. И винаги е завладяващо колко аматьорски действат действителните експерти, като не разглеждат отделния случай, а работят с клишета и идеологии.

Ситуацията за мен и моите деца се подобри само, когато успях да мисля ясно и да анализирам отново нашата дилема. С добра доза самокритика. По това време провеждах лечение на една травма в университетската клиника в Дрезден, което доведе до промяна за мен. За целта погълнах тонове специализирана литература и придобих много знания от „истински експерти“. За да направя това, потърсих подкрепа в групи за взаимопомощ, като например в „Групата за т.нар. повторно овластяване” и в „Лобито на майките”.

Фокус онлайн: Какво съветвате майките, които вече не се чувстват в безопасност в Службата за младежки социални грижи?

Вилке: Мисля, че основната грешка, която засегнатите допускат е да се обърнат към Младежката социална служба изобщо за помощ. Може да имате късмет да се срещнете с компетентен чиновник. Но вратите на ада може да се отворят, ако попаднете на грешния човек. И шансовете това да се случи са доста големи.

 Освен идеологическата нагласа, пренатоварването с работни задължения на социалните работници също играе голяма роля.

Казусите бързо се приземяват на лично ниво, където не е редно да бъдат. Най-много ми липсваше професионализъм, съпричастност, самокритика и безпристрастност.

Ако майките забележат, че развитието на отношенията им с чиновника в службата за младежки грижи се движи в много лоша посока, препоръчвам комуникацията им да бъде сведена до минимум. Много от пострадалите влизат в обяснителен режим.

Регулаторните оплаквания или жалби впоследствие  срещу служителите обикновено не правят нищо друго, освен да причиняват още повече дразги.

Професионална подкрепа

Чрез Омбудсманите (безплатно), адвокати (срещу заплащане) или просто приятели и познати е също полезно. На всеки е позволено да предостави помощ, която е закотвена в SGB X § 13. (ЗСУ Х, пар.13).

 Много служители в службата за младежки социални грижи не искат и да знаят това. Упоритостта в случая е подходяща и често полезна. Записките на протокола от разговорите също могат да бъдат полезни.

Фокус онлайн: Какви възможности имат майките, когато търсят помощ?

Вилке: Точно намекнах за това. Добрият и отдаден адвокат е от съществено значение, освен от  семейно право, той трябва да се вписва и в административното право. В няколко германски области има представители от парламента, които се занимават именно с тези проблеми, но само докато не са в ход съдебни производства.

В този момент бих искала да дам пример с моите колеги от Шлезвиг-Холщайн, които са много ангажирани да помагат на майките и които ги пренасочват и към други центрове за помощ. В съответните области има и Омбудсмани, които посредничат в случаи на конфликти между засегнатите и младежките служби за социално подпомагане. Меренето на силата трябва да бъде балансирано, така че да се установи за всички на едно ниво. Майките, които търсят съвет и помощ, не са досадни просякини, които трябва да бъдат дисциплинирани!

Има и няколко асоциации на майки със свързани групи за взаимопомощ, които са повече или по-малко активни в региона. За засегнатите е важно да знаят, че не са сами с проблема си. Връзката, кооперирането помежду си и придобиването на знания са от съществено значение днес. От това съчетание могат да се развият дори лични приятелства, които имат много положително влияние върху здравето на хората. Психотерапевтичната подкрепа в тази кризисна ситуация също не е маловажна.

Златното правило за всички майки

Фокус онлайн: Какво могат или трябва да правят майките, така че децата им да се чувстват сигурни и разбрани въпреки всичко?

Вилке: Децата по време и след раздялата се чувстват добре, когато майките им са добре и се грижат добре за себе си. И всяка жена може сама да се погрижи за това. Като действате разумно, изграждате мрежи за взаимопомощ, грижите се за собственото си здраве, като поддържате нивото на стреса ниско и си създавате  красиви преживявания.Това е огромното  предизвикателство пред самотните родители.

Има семинари, които могат да се използват или вече описаните групи за взаимопомощ.

В интернет има много подходящи предложения, особено във Facebook. Прекрасна структура се разви в моята група за взаимопомощ, „Майките лъвици“. „Старите пушки“, като мен, предават на новодошлите своя опит със свързаните с тях решения. Например златно правило е с благодарност да се отхвърли оценката за собствената способност за отглеждане и възпитание на деца (т.нар. родителски капацитет), докато детето все още е поверено на грижите на майката. Човек може да направи това без последствия, както определи съдебната практика във върховен съд.

Нуждаете се от помощ?

КАК ДА НАМЕРИТЕ „МАЙКИТЕ ЛЪВИЦИ“?

В затворената си група във Фейсбук Карола Вилке е на разположение, за да помогне на майките и бабите със съвети и действия. Междувременно експертите вече се обособиха сред 1400 членове, които също умеят да изслушват и предават своя опит и знания. Тъй като това е затворена група, моля, за повече информация и контакт  да се свържете с инициативата на майките „МИА“.

Източник: https://www.focus.de/familie/eltern/eltern-berichten/ehemalige-betroffene-gibt-tipps-wenn-das-jugendamt-grundlos-eingreift-so-schuetzen-muetter-sich-und-ihre-kinder_id_11472654.html

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s