Детско правосъдие, ювенална юстиция, За родители, Институции, Новини, Положение в другите държави, Реални истории, Статии

САЩ: Изхвърлени Деца

От Laura Bauer и Judy L.Thomas
15/12/2019

САЩ: Изхвърлени Деца
„Изпращаме повече приемни деца в затвора, отколкото в колеж“

Разследване на „Стар” разкри ужасяващи резултати за приемната грижа в САЩ

     Той все още носи фамилията на жената , която го е осиновила, когато е бил в началното  училище и после го е върнала.

     Откакто е бил на 3, докато е навършил 14, Доминик Уилямсън, е бил подхвърлян в 80 различни приемни домове. Когато навършил 18, той се озовал самотен, сам и бездомен и се обръща към престъпния живот.

     Сега на 20, той има по-постоянен дом, отколкото някога  си е представял – поправителният дом  Хътчисън  в Канзас.

     „Имах планове за бъдещето  и  отчасти сам ги съсипах“, казва той от затвора, където е вече година от 8 годишна присъда. „Но как мога да бъда добро дете, след всички ужасни неща, които са ми се случили?“

     В разказите за Американските приемни грижи, затворът е мястото, където историите на много деца завършват като на Доминик.

     За последната година, новинарската агенция  „Канзас сити стар” е разследвала какво се случва на децата,  които са навършили пълнолетие в  приемни грижи и са открили това, че почти по всяка мярка, отделните щати на Америка  се провалят  в своята роля на  родители на най-уязвимите деца в Америка.

     Приблизително 23000 деца в цялата страна са изхвърлени извън системата всяка година, а животът им очертава различен  път, изминат от мнозина:

     Отнети от нестабилни  домове, ужасени от първия си контакт с държавата. Емоционално и когнитивно увредени в системата за социални грижи, тъй като са били премествани от дом в дом. Ограбени в образованието, сравнено с техните съученици. Излезли на улицата, неподготвени да стоят сами и променени за цял живот.

     „Ние изпращаме повече приемни деца в  затвора, отколкото в колеж“, казва Brent Kent, който е прекарал последните 3 и половина години, помагайки на приемните деца на Индиана да израснат като възрастни.“И какво губим в резултат? Поколения от млади хора.”

     „Мисля, че като общество ние гледаме на приемните деца по същия начин, по който можем  да  гледаме на престъпници, излизащи от затвора или на наркозависими  в процес на възстановяване. Забравяме, че те са просто деца, които са настанени  в приемна грижа и отнети от техните семейства, не по тяхна вина.“

     Като част от разследването си, „Стар” изследва  близо 6000 затворници в 12 щата -представляващи всеки регион на страната, за да определи колко са били в приемна грижа и какъв ефект има това върху живота им.

     От затворниците, които са взели участие в анкетата  1 от 4 е заявил, че е продукт на приемна грижа. Някои са прекарали по-голямата част от детството си в домове на непознати, трупайки повече места за настаняване отколкото рождени дни.

     Резултатите от проучването на „Стар” „показват ясно, че неуспешната приемна грижа има тежки последици„, казва Кевин Смит, окръжен съдия, който разглежда делата на семейните съдилища в района на Уичита, Канзас. „Толкова много от обществените проблеми са директно свързани с резултатите от приемната грижа , шокиращо е.“

     От реда на смъртност в Тексас до централно-южният затвор в Мисури и общностите в цялата страна, Стар е открил  хора, сковани от техния опит и борба да преодолеят травмата, нанесена не само в биологичните им  домове, но също и от държавата, която по-късно ги отглежда.

Разследването установява:

  • Повечето щати на държавата харчат част от бюджета си за усилия за опазване на семейството, въпреки че повече деца са отстранени  за пренебрегване, отколкото за насилие. Повечето от 30 милиарда долара, които са изразходвани за детското благосъстояние годишно, са  пренасочени към приемни грижи или услуги за осиновяване, въпреки  40-годишния федерален мандат, който дава приоритет на запазването на семейството. Повече пари се харчат  за разследване на семейства, отколкото за опити да се задържат като такива.
  • Нововъзникналата наука, която предлага многократно настаняване в приемна грижа, всъщност може да увреди детския  мозък. Някои деца са премествани десетки пъти,  други повече – до 100 пъти за няколко години. Приемните деца са диагностицирани с ПТСП със скорост, по-голяма от ветераните от войната в Ирак.
  •  Приемните деца се провалят в училище, като най-малко успешните  са от „специалните групи на населението“ в гимназиите, включително бездомни ученици и такива с увреждания. В Орегон само 35 % от приемните деца са взели диплома за средно образование през 2017 г.,  в сравнение с над 77 %  от връстниците си. Що се отнася до колежа, по малко от 3 % в цялата страна ще получат бакалавърска степен.
  • Повече от 4000 бивши деца от приемната грижа всяка година остават без дом, след като напускат системата, на конвейер, който внася някои за трафик на секс и наркомания. В рамките на  четири години при навършване на пълнолетие, възрастта, при която децата напускат приемни грижи, броят на бездомните се е удвоил в някои части на страната. Един център за бездомни младежи в Индиана съобщава, че близо 70% от младите хора, които са го ползвали през последната година, са прекарали време в приемна грижа, което е увеличение  с 36 % спрямо миналата година.
  • Завършвайки  цикъла,  мнозина  са се върнали в  държавни грижи като възрастни, но този път като затворници. Един от обвинените за убийство от Тексас със смъртна присъда казва: „Държавата, която ме пренебрегна като дете и ми позволи да порасна без нейните грижи, е същата държава която иска да ме убие.“
Снимка: От приемна грижа до затвор
„Канзас Сити Стар” е изследвал затворници в 12 щата (обозначени с червено)

„Канзас Сити Стар” е изследвал затворници в 12 щата (обозначени с червено), за да определи колко са били в приемна грижа и какъв ефект има това върху живота им.

5 889 затворници са участвали в проучването.

От тези 5889, 1446 затворници казват, че са прекарали време в приемна грижа.

Ето някои от отговорите на затворници, които са били в приемна грижа:

Кражба – 31%
Свързани с наркотици – 18%
Убийство 15%
Нападение и опити за нападение – 12%
Сексуални престъпления – 10%
Побой и телесна повреда – 5%

Важно е да се отбележи, че много от затворниците  са били осъждани за множество престъпления.
* опит за убийство
** изнасилване, престъпно сексуално поведение, кръвосмешение, содомия и др.

Ниво на образование, което са постигнали: не съм завършил гимназия – 29%
ГЕД (тест в Америка за хора които нямат завършена гимназия) -29%
Диплома за средно образование – 16%
Някакъв колеж  – 16%
Бакалавърско образование – 3%.

Описвайки своите житейски  преживявания: Кое от изброените по-долу сте изпитвали или прилагате към вас?

Предишна употреба на наркотици -75%
Жертви на насилие – 60%
Бездомност – 58%
Присъда за непълнолетни – 54%
Всички изброени -26%

Много затворници са преживяли няколко от тези предишни житейски преживявания. Процентът представлява броя на хората, които са отговорили и са посочили това като предишен житейски опит.

Кога са постъпили в приемни грижи?:  На каква възраст влязохте в приемна грижа?

0-4 – 18%
5-10 – 34%
11-15 – 40%
16-19 – 7%

Колко време сте останали  в приемна грижа?

по- малко от 5 г. – 58%
5-10 г.  – 28%
11-15 г. -10%
16-19 г. -3%

Брой настанявания в приемна грижа: В колко общо  места за приемна грижа сте били?

по-малко от 5 – 66%
5-10 – 20%
11-20 – 8%
21+ – 6%

Как напуснахте приемната грижа?

Завърнали се вкъщи – 40%
Пораснали в приемни грижи – 34%
Осиновени – 13%
Други – 13%

     Дисфункцията на американската приемна грижа ни връща десетилетия назад , но ситуацията е по-страшна в последните години, разкрива „Стар”. Повечето щати са подложени на  обстрел и са изправени пред  съдебни дела, за това как се отнасят към  приемните деца, тъй като броят на децата в грижа е нараснал. През 2017 г.  443 000 американски деца са били в приемна грижа, което е увеличение с 12 % спрямо 2012 г..

     Няколко щата, включително Индиана и Западна Вирджиния, са отбелязали значителни скокове, някои от които обвиняват повишаването на зависимостта към опиати за възрастни. Броят на децата в приемна грижа в Кентъки е достигнал най-високия си процент, сочи доклад публикуван миналия месец. Това създава недостиг на подходящи приемни домове.

     „Забравен и отхвърлен“ е начинът, по който Julian Castro  описва  приемните деца.

      „В момента  нашата система за приемна грижа в Съединените щати  е в много тъжна позиция.“ казва Castro, бивш секретар по  жилищното строителство и градското развитие, отбелязва „ Стар”. „Има много неща в тази страна, които  просто не приемаме. Не трябва да приемаме това и имаме вътрешната  сила да го променим.”

     „Тези деца по същество никога не са имали първи шанс в живота“, каза той, отбелязвайки  че „резултатите им  са толкова  по-лоши в сравнение с техните връстници, че изискват незабавно внимание и ресурси.“

Кандидатът за президент на демократите и бивш министър на жилищните служби Julian Castro пое приемната грижа като един от проблемите на предизборната си кампания. Той е видян тук миналия август по време на дискусия за бездомността в преходен жилищен приют в Ню Хемпшир.  Източник:Elise Amendola AP

Jess McDonald  е поел  системата за защита на децата в Илинойс  в средата на 90-те години на миналия век  и е бил кредитиран затова,  че се е обърнал към  проблемната агенция през деветгодишния си мандат.

     Оттогава държавата  се е завърнала към  нефункционалност на високо ниво, включително неотдавнашен случай, при  който приемни деца са били транспортирани с белезници на ръцете и на краката  – практика, която сега е забранена от агенцията.

     McDonald казва, че големият брой деца, които идват в препълнената система,  означава че работниците трябва да се концентрират върху най-належащите нужди на децата. Техният най-голям приоритет е да осигурят безопасността на тези, които са били докладвани за злоупотреби и небрежност.

     Но когато той вижда какво се случва с някои приемни деца, казва: „Това е разрушително!“. „Защото ги гледаш и казваш: „Бих ли могъл да направя нещо, за да  променя нещата? “”

      Без съмнение, някои деца са добре в приемни домове, дори преуспяват, но за много преживяването само добавя към травмата, която са претърпели.

     По-голямата част от затворниците, които са попълнили анкетите си или са говорили със „Стар”, казват, че са пораснали  в системата с много малко  умения или подкрепа и това ги е променило завинаги. Тези промени са улеснили прехода им към престъпността.

     „Аз го мразех и все още го чувствам все едно е днес, усещането,  че никога няма да намеря истинско семейство”, пише затворник от Аризона. „Аз вярвам, че това ме насочи повече към затвора и затворническата система, вместо да ме настрои за успех… бих дал абсолютно всичко, за да направя правилната стъпка в моят живот, да получа помощ, за да направя живота си правилен, но аз все още се измъквам  от тази държавна яма, в която съм.“

     Друг затворник от Аризона е бил в приемни грижи 14 години. Той е бил преместван повече от  100 пъти.

ОТ ПРИЕМНА ГРИЖА ДО ЗАТВОРА

    В  последните години тексаските законодатели са признали  съществуването на връзка между приемните грижи и затвора.

      Тогава те са приели закон, изискващ нарушителите да бъдат разпитвани по време на първоначалният процес, независимо дали са били някога в приемни грижи.

     Спонсорът на законопроекта  казва, че много  деца „са преживели  значителна травма, включително насилие, пренебрегване, злоупотреби, заплахи, унижение и лишения.“

      Повечето щати не само не успяват да проследят тази информация, а мнозина отказват да разрешат на „Стар” да разпространява проучването си в затворите .

    През изминалата година, „Стар” се е свързал с всеки щат, искайки  тяхното участие в проучването.

     Първият от записалите се  е  Канзас, щат,  чиято Агенция за благополучие на децата е била преследвана  от години и където  много млади хора като Уилямсън се  борят  с грижите и накрая порастват сами. Надзирателите във всички осем затвора са раздали анкетата и този  щат е завършил с най-голям брой затворници попълнили проучването, около 1200.

     „Мисля, че това носи голяма, силна стойност“, каза Laura Howard, секретар на отдела за деца и семейства в Канзас, която наскоро започна програми за по-възрастни  младежи и запазване на семействата заедно. „Можем  да се поучим от това.“

     От  1174 отговора в щата Канзас, 382 затворника казват, че са били в приемни грижи. Това е 1 на 3, което е сред най-високите  проценти за всички щати, които са участвали.

     Резултатите за Канзас и 12-те щата, показват  травмите, които децата понасят, когато идват в  приемни грижи и необходимостта да се наблегне на „службите за информиране за травми“, казва Howard, трети лидер на DCF от толкова  години.

      „Аз не стоя тук да казвам „О, Боже, това е провал в системата за закрила на детето!“, казва тя. „Аз мисля, че това ни казва като общество, щат, общност, че трябва да свършим по-добра работа при формирането на службите за уязвими младежи.“

     Уилямсън  е бил един от затворниците в Канзас, попълнил анкетата.

     „Бях изхвърлен в света без нищо на 18 и бях бездомен“, пише той. „Така че направих, каквото трябваше да направя, за да се осигуря. Завърших с 6 обвинения на 18 години.“

Поправителното заведение в Топека е единственият женски затвор в Канзас. Shelly Yang SYANG@KCSTAR.COM

     Приблизително 5889 затворници са отговорили на поверителното проучване на „Стар”. От тях 1446 казват, че са били в приемна грижа.

     Въпреки че  резултатите не са научни, експертите, които са ги прегледали казват, че те предлагат рядко прозрение за произхода и предизвикателствата пред бивши приемни деца, които са завършили зад решетките.

     54 %  от затворниците, които са отговорили казват, че са били съдени за престъпления за непълнолетни, когато са били по-малки. Почти 60 % казват, че са имали опит на бездомни.

     Само 16 % казват, че са успели да вземат диплома за средно образование и други 29 % казват, че са взели своите GED изпити.

      Затворничка от Канзас казва, че е била в 21 различни дома за нейния 6 годишен период  в приемни грижи и е казала „колко съм безполезна  и никой никога няма да ме обича.“

     „Сменях домовете на всеки две седмици с надеждата, че  следващият дом ще е по-добър и че ще бъда обичана просто затова, което съм. Но моите надежди  винаги бяха  разбити.“

     В Луизиана, където 709 нарушители са попълнили анкетата, един казва, че се е чувствал „третиран като нечовек“, докато е бил в приемни грижи и е бил вербуван за военен, след като е навършил 18.

     Затворник от Пенсилвания казва, че е имал две групи сестри, на които е било позволено да останат  заедно в приемни грижи (по две на всяко настаняване), докато  бъдат освободени. Те са добре приспособили се възрастни днес  без проблеми с наркотици и без криминална история, казва той.

     „Кара ме да се чудя как бих се чувствал, ако бях настанен с мой роден  брат“, пише той. „Аз никога не се почувствах приобщен.“

     Проучването на „Стар” подканва  към корекции длъжностни лица в поне два щата, които обмислят да прилагат  процес подобен на Тексас.

     Министерството на наказанията в Мичиган заявява,  че  участва в анкетата „с цел да разберем по-добре произхода на проблемите на лишените от свобода и да използваме тази  информация за непрекъснато подобряване подготовката  на затворниците за завръщане в общността.“

     Clark Peters, професор по социална работа в  Университета в Мисури, казва, че резултатите от проучването  са обезпокоителни и  показват, че държавата трябва да направи нещо по-добро, за да помогне на децата, които се е заклела  да защитава.

     „Знаехме, че техните родители са ги провалили, но  и ние не правим нищо по-добро“, казва Peters. „Ние се провалихме като родители.“

     Kisa Van Dyne, на 32 години, излежава  5 години в поправителното заведение в Топека, единственият затвор само за жени в Канзас. Тя е  една от повече от 400 затворнички, които са попълнили анкетата в това заведение. В тази група 39 % казват, че са били в приемни грижи.

     В интервю за затвора Van Dyne казва, че времето ú  в приемни грижи я е променило.

     „Винаги съм се чувствала  като захвърлена, сякаш съм недостойна за нечие усилие да бъда обичана. Чувствах се просто като номер в системата и сякаш съм за еднократна употреба“, казва тя.“ Поради това, аз се научих как да бъда напълно безразлична към другите… Научих се как да не ми пука. Научих се  как да бъда сигурна, че единственият човек, на когото мога да разчитам, беше на мен самата и че никога не бих могла да повярвам, че някой ще се погрижи за мен по-добре отколкото аз самата.“

„АЗ НЕ СЪМ ЖЕЛАН ПОВЕЧЕ“

   Доминик Уилямсън е бил само на 3 години, когато по-големият му  брат грабнал метла посред нощ и дръпнал ключалката на входната врата на техния дом в Уичита.

     Той се е скитал в тъмното, докато семейството му  спяло. Загрижен съсед се обажда на полицията.

     След броени часове служителите обиколили дома на семейството за рутинна проверка и открили лула с дрога и други доказателства за употреба на наркотици. Братята били грабнати и отведени под държавна грижа, според това, което майката на Уилямсън му е казала по-късно.

     Тя никога нямало да си възстанови попечителството над своите деца.

      Спомените на Уилямсън от  приемната грижа, в която е местен из щата, са смесени: бил е в къща на дърво с едно семейство, карал е ски джет по време на ваканция с друго.Това семейство е искало да го осинови, но в крайна сметка не го е направило.

     „Казаха, че семейството ме е върнало, защото са имали прекалено много неща на главата си или нещо подобно“, казва той, свивайки рамене.

Доминик Уилямсън казва, че е бил в 80 различни приемни домове от времето, когато е бил на 3, докато е навършил 14 години. Снимката е предоставена от Доминик Уилямсън    

Животът на Уилямсън в държавната система олицетворява пътя, който толкова много приемни деца са принудени да извървят, преди да се окажат сами: той е бил отнет поради пренебрегване, а не насилие; преместван  в  десетки приемни домове; борейки се с училищната работа  и единственото, което е искал е било да се върне при своите биологични родители.

     От времето, когато  е бил отнет от майка си, Уилямсън признава, че трудно се е справял. Той казва, че е имал проблеми с гнева, защото никога не се е чувствал приет.

     „Просто исках да ги накарам  да не ме искат там, така че да се обадят  на социалния работник и просто да им кажа, че не ме искат и това да завърши с намиране на ново място за мен“, казва той. „Някъде, където бих бил щастлив.“

     Уилямсън и неговият брат първоначално са били настанени  в един и същ дом за две или три години. Майка им казва на Доминик години по-късно, че преди да се откаже от родителските си  права тя иска от държавата да ги остави заедно.

     Но това не се случва и двете момчета са били разделени, когато е било трудно да се намери място,  което да ги приеме и двамата. Тогава неговият брат е бил осиновен.

     Уилямсън, между другото, продължава да се мести от дом в дом. Три семейства, казва той, са искали да го осиновят, но накрая нито едно не го е направило.

     Той постоянно си спомня за неуспешния край на осиновяване.

     „Аз все още нося фамилията на някой, който ме върна“, казва Уилямсън. Не е хубаво чувството, кара ме да се чувствам сякаш, че не съм искан повече.“

     Когато бил на 14, се свързал отново със своята биологична майка, намирайки я във Фейсбук. Тя живеела във Флорида.

    „Тя в крайна сметка продаде  колата си, купи си билет за автобус и се премести тук до „Армията на спасението” (Salvation Army) в Уичита, казва той. Тя имаше работа, справяше се много добре и се опитваше да си ме върне.“

     Но нещата се повтарят и тя се връща към кокаина. Той избягал от приемната  грижа и се  преместил със своята майка в Масачузец, където много от техните роднини живеят.

     Скоро обаче, той се завръща в Уичита, за да се погрижи за своите съдебни дела в съда за непълнолетни. Не след дълго  спрял да се чува със своята майка и не могъл да открие къде е.

     Когато Уилямсън изпаднал в затруднение отново, казал на държавата да го изпрати в къща за много хора тип група в Топека и Уичита.

     „Те само ме слагаха с трима или четирима, докато не ме извадиха и казаха, нещо като: „Знаеш ли какво? Не можем да ти помогнем. Просто ще те пуснем да си тръгнеш.“

     „И ме пуснаха от заведението за непълнолетни точно преди 18-ия ми рожден ден, и казаха: „Надяваме се, че системата за възрастни ще те вземе, защото не можем да ти помогнем. „

Съдебни дела  насочени към щатските системи навсякъде в Съединените щати.

     Степента на кризата за приемна грижа може да бъде измерена в съдебните протоколи в цялата страна. От 80-те години на миналия век близо три дузини щати са изправени пред съдебни дела, които твърдят, че те ощетяват децата, които е трябвало да защитават.

     „След като децата влязат в системата за държавното попечителство, е трудно за тях да си тръгнат, без да бъдат ощетени от престоя си в държавния арест“, се казва в дело, заведено в Уисконсин преди повече от 25 години.

     Само през последните две години поне 5 щата са били съдени.

     „Стар” преразглежда съдебни дела от 4 десетилетия и открива, че някои щати са съдени днес по същите въпроси измъчвали другите системи преди 15-20 години.

      Съдебните дела, в комбинация с адвокати на деца, които не работят за печалба и частните адвокатски кантори, са единствените гласове, които тези приемни деца имат.

     „Вижте кои са ищците – силно уязвими деца в правителствено попечителство“, казва Ira Lustbader, адвокат, който през последните 20 години пътува до повече от дузина щати, за да представлява деца. „Те са бедни, не гласуват, нямат всичките мощни заинтересовани групи.

     „Аз определено не осъзнавах, колко дълбоки бяха структурните проблеми и колко опустошителни могат да бъдат те, както  за децата, така и за семействата. Веднъж, след като видите това, не можете да погледнете  настрани, трябва да продължите да се борите.“

     Тази есен дело, заведено от името на 12 приемни деца от Западна Вирджиния заявява, че Държавната агенция за защита на децата е във „вечно състояние на криза“, опитвайки се да намери места за деца. В делото са описани приблизително дузина системни повреди, водещи до това, че деца като 12-годишния Ace L са били малтретирани, предозирани с лекарства  и премествани многократно, включително в институционални и болнични условия.

     Организацията за наблюдение Better Childhood със седалище в Ню Йорк, която е завела дело, заявява на своя уебсайт: „Резултатът от тези неуспехи е, че системата за приемна грижа в Западна Вирджиния опустошава и трайно уврежда децата.“

     Най-малко осем дела, включително едно  подадено  в Канзас миналата година, твърдят, че многократното местене причинява на децата допълнителна вреда.

     10-годишно момче от Канзас, известно само като C.A. в съдебната документация, е било в ареста на DCF шест години. През този период, според  делото, той е бил преместван около 70 пъти в  приемни домове, групови домове и офиси на агенции.

     Само през 2018 г. C.A. претърпява три месеца непрекъснат престой,  нощ след нощ, което допринася за прекъсването на лечението му и за нарушение на дефицита на вниманието и посттравматично стресово разстройство, се твърди в съдебното дело.

     В съдебния спор се посочва, че децата ищци са били премествани от 10 до повече от 100 пъти, докато са в държавен арест.

     В отговора си от 29 април на първоначалната жалба ответниците отричат да са причинили наранявания на някой от ищците.

     „Ищците не са претърпели реална вреда в резултат на действията или бездействията на ответниците“, се казва в документа. И добавя, че „поведението на ищците е допринасяща причина за вредата, твърдена от ищците.“

     В Род Айлънд двама братя са били задържани в институциите, просто защото държавата е нямала  къде да ги настани, според съдебно дело, заведено през 2007 г. Братята, на възраст 9 и 13 години, са били измежду 10 деца, назовани по делото, заведено срещу държавни служители и Агенцията за благополучие на децата на Род Айлънд.

     „Злоупотребата и пренебрегването на деца в приемна грижа в Род Айлънд е толкова разпространена“, казва делото, „че децата в Род Айлънд е по-вероятно да търпят злоупотреба или пренебрегване, ако са в приемна грижа, отколкото ако не са.“

     Съдебните дела продължават да са необходими, казва Lustbader, защото няма отчетност, когато системите се провалят.

     Отделните щати  имат „конституционно, законово задължение“ да предоставят мрежа от грижи за онези, които те въвеждат в системата, казва той.

     „Ако системата ви буквално ги жертва, като ги наранява повторно, вие като правителство допринасяте за отрицателните последствия за тях“, казва Lustbader, директор по съдебните спорове за детските права със седалище в Ню Йорк, Национална застъпническа организация, която представлява деца в Канзас и съдебни дела в Род Айлънд.

     „Да бъдете изведени от семейството, което познавате, и след това да бъдете наранени от системата, която е трябвало да ви защити, със сигурност това натрупва коефициент срещу всеки, който се опитва да си пробие път в света.“

ТЕЖКО НАЧАЛО, НЕЩАСТЕН КРАЙ

     Скоро след като пораснал, Уилямсън се срещнал с близък приятел на своята майка, който му казал, че трябва да поговорят.

     „Твоите леля и чичо ми се обадиха и те искат да ти кажа, че майка ти е починала.“

     Уилямсън тъкмо е навършил възрастта да напусне държавната грижа. Неговият баща е  починал, когато е бил на 3, а сега и майка му си е отишла, умирайки в съня си, казва той, каквото му е казано.

     Той нямал дом. Никога не е имал работа или шофьорска книжка. Посещавал е четири гимназии и е натрупал само шест кредита за завършване.

     „Искаха да знаят дали искам да остана под попечителство, което означава, че ще се опитат да ми осигурят някаква програма за независим живот или нещо подобно“, каза той. „Но след всичко, което току-що преживях под опеката на социалните и в приемните домове, бях като:„ Не, просто ме оставете! Не исках помощта им. Защото помощта им досега не ме отведе доникъде.“

     Когато напуска системата, той казва „Нямах никакви планове.“

     „Трябваше някак да изкарвам пари. Трябваше да намеря място, където да остана някак си.“

     Той казва, че се е опитвал да спи „в хотели, мотели, просто някъде, където може да се легне.“

    „Но аз действително не спях, защото се бях захванал да правя  много лоши неща по това време.“

     Два месеца след навършване на пълнолетие, Уилямсън е бил обвинен в тежко нападение със смъртоносно оръжие, след като заплашва някой, за когото казва, че му дължал пари.

Доминик Уилямсън, задържан в затвора в окръг Елис, Канзас през 2018 г., източник ELLIS COUNTY SHERIFF’S OFFICE

И през април 2018 г., шест седмици преди да навърши 19 години, той и 17-годишна негова  приятелка са  спрени от служител за предотвратяване на загуби, докато се опитвали  да излязат от Menards в Уичита със система за домашна сигурност.

     След три дни преследване Уилямсън прострелва  пазача в стомаха, ранява го, след което избягва с открадната кола. На следващата вечер полицията се появила на негово място, докато Уилямсън се качвал в друга открадната кола. Той се впуска в преследване  с полицията ,но им се изплъзва и се насочва на запад.

     Няколко часа по късно, щатските патрули го настигат  на магистрала 70, на повече от 200 мили от Уичита.

     Уилямсън е осъден на осем години затвор за тежко престъпление  със смъртоносно оръжие, кражба и укриване от служители на реда.

     Сега, той печели 60 цента на ден като портиер на главното фоайе на поправителното заведение в Хътчинсън. Първата работа, която някога съм имал, казва той беше в затвора.

  Уилямсън  казва, че не е бил в контакт с никой от своите роднини, откакто е там. Преди затвора, казва той, се е свързал  по Фейсбук с жената, чиято фамилия все още носи, за да ú се извини за проблемите, които може да ú е причинил като дете.

     Що се отнася до брат му, той е чул че се е опитал да влезе в колеж, но се е озовал в армията. Уилямсън казва, че е направил много опити да са заедно.

     „Но се получава така, че всеки път когато направим план или уговорка да се срещнем, той ми праща съобщение да го пренасрочим“, казва той. „По това време моят живот беше много зле. Употребявах наркотици, продавах наркотици… Исках да го срещна, да имам отново връзка с него. Но не го направих. Не мисля, че той дори знае, че съм във затвора.“

     Седемнадесет години, след като е изведен от дома си, Уилямсън все още има нужда от биологичното си семейство.

     „Исках да бъда с тях, защото чувствах, че те са хората в живота ми, които всъщност наистина ги е грижа“, казва той.

     „Не можеш да имаш тази връзка с никой друг, както със своите си.“

Източник: https://www.kansascity.com/news/special-reports/article238206754.html?fbclid=IwAR37bWuoizepOUwr2gCLnRf9ejlCF5p2tTaPDPoxWGdI_63tiFM_KMTN400

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s