За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Положение в другите държави, Статии

Германия: Колко трудно държавата взема решение за отделянето на дете от неговите родители?

 27 май 2020 г., DIE ZEIT

От Джулия Фридрихс, Астрид Гейслер, Кай Биерман, Карстен Полке-Мажевски и Саша Венор

Полагане на грижи: Има ли по-трудно държавно решение от отделянето на дете от неговите родители?

Проучванията на ZEIT показват, че детските и младежки грижи са оставени на произвола.

Фотографката Джулия Селеман описва петчасовото си посещение при Жанин С. като емоционална среща. „Тя ме прие топло. Снимките бяха заснети при истинска среща.“ © Джулия Селеман за DIE ZEIT

Тя просто искаше да се срещне с няколко колеги от работата в кръчмата. Две приятелки се отзовават веднага и се грижат за четириседмичната Лара. Но за Жанин С. вечерта завършва с бедствие: тя е изнасилена. По-късно тя го съобщава в полицията и отдела за защита на жертвите. Лекарите диагностицират посттравматично стресово разстройство. Нощ след нощ се повтарят сцените в съзнанието ѝ. Понякога тя заспива само със лекарства, тогава има голям страх, че може да не чуе как бебето ѝ плаче. Издържа така шест седмици. Накрая взема решение, за което съжалява и до днес. Жанин С. търси помощ в службата за младежка помощ в Дуисбург, клон Хамборн.

Тя иска да прави терапия и да предоставя на дъщеря си краткосрочни грижи. След това, според плана си, тя иска отново да се грижи за бебето си, подкрепена от семеен помощник. „Доверих се на службата, защото винаги съм имала подкрепа от други социални служби“, казва Жанин С. Три пъти е получавала помощ от младежките социални служби за по-големите си деца, когато се е нуждаела от това. Но този път е различно. Вместо да ѝ помогнат сама да отгледа детето си, властите в Дуисбург-Хамборн отнемат дъщеря ѝ и отказват да я върнат.

Има ли по-трудно държавно решение от отделянето на дете от родителите му? Не трябва ли за такова решение да важат най-строгите стандарти за качество навсякъде в страната?

Това, което преживява Джанин С., е симптоматично за конструкционните грешки в служебната система за социална грижа и помощ при младежите и децата в Германия. Ако се обсъжда нейното качество в Германия, обикновено се стига до особено драматични случаи. Стигаме до единадесетгодишната Шантал, която почина през 2012 г. от свръхдоза метадон при приемни родители, пристрастени към наркотици, в Хамбург. Или за момичето, което е настанено от службата за младежки грижи в постоянен кемпфер в Людге, Северен Рейн-Вестфалия при приемен баща, който постоянно я малтретира сексуално. Как може младежката социална служба (Югендамт) да пренебрегне тези оплаквания?

Много служители в младежките социални служби са ангажирани да жертват децата в риск. Но проблемите на закрилата на детето надхвърлят отделните случаи. Те имат структура. Ако искате да разберете от какво често страда работата, трябва да говорите за произвола на властите. За страха и недоверието към децата, родителите и при служителите. Също така относно факта, че принципите за надзор и контрол липсват, особено що се отнася до децата. Тези оплаквания са съществували много преди Корона кризата. По време на пандемията те се проявяват до крайност.

Жилищната сграда в покрайнините на Дуисбург се разкрива след години. Останките от хартия и пластмаса са в коридора. Малко след новогодишната нощ, Джанин С. отваря вратата на апартамента си, първи етаж вляво. 29-годишната жена е създала уютно жилище тук с приятеля си. Ястията и тиганите са в кухнята.

Броят на отнетите деца в социалните домове се увеличава драстично  с годините.

 Жанин С. е родила четири деца през последните девет години. Снимките им висят на стената на хола. „Човек със сърце“ стои на един от кадрите, снимката показва Лара, която  реално има друго име. Тъкмо е навършила две години и живее в приемно семейство. Жанин С. не успява да види детето си на рождения му ден. Дори на Коледа. В съседната стая все още стои пакетът с подаръци: дрехи, куче за игра. На майката е разрешено да се среща с дъщеря си само веднъж седмично, на неутрално място, придружена от социален работник.

Когато Корона вирусът достигна Северен Рейн-Вестфалия в началото на март, тези моменти също приключиха. Всички срещи са отменени. Административен съд в Хамбург реши в средата на април, че на майка не може да бъде забранено да посещава децата си. На 20 април Жанин С. изпраща присъдата от Хамбург в Службата за отглеждане на деца в Дуисбург и моли за повторно виждане с дъщеря си. Напразно. Най-рано в средата на май ѝ бе казано. Без значение как се работи на друго място.

Начинът, по който младежките социални служби действат с деца и родители в нужда, не следва надеждни национално съпоставими стандарти. За една година ZEIT разгледа десетки случаи, събра данни за рисковете, свързани с благосъстоянието на децата и полагането на грижи, интервюира младежки служби за социално подпомагане, практикуващи и учени. Получената картина е като килим на петна. Състои се от 559 младежки социални служби, които работят съгласно същия Федерален закон за закрила на детето, но без единна система. Тъй като благосъстоянието на децата и младежта попада под суверенитета на местното самоуправление, няма и по-висша власт, която да наблюдава как тези 559 служби изпълняват работата си. Федералните и областните правителства могат да дават препоръки. Но в крайна сметка решава винаги съответният кмет или областен администратор по препоръка на социалната служба.

Източник: https://www.zeit.de/2020/23/inobhutnahme-jugendamt-kinder-und-jugendhilfe-deutschland?fbclid=IwAR0TMGJtu93gpShVp_BOsc-HHCFIa9VgR6BOtYpCYUnKDjSJO-SQjWOQDHQ

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s