Джендър образование, За родители, Законодателство, Новини, Положение в другите държави, Сексуално образование, Статии

Румъния: Сексуално образование само със съгласието на родителите

Парламентът гласува: Сексуално образование само със съгласието на родителите

4 юни 2020 г., Румъния Журнал

Има една добра и една лоша новина за румънските родители. Лошата е, че децата им ще изучават сексуално образование, макар и скрито зад името „здравно образование”. Добрата е, че все пак това ще става само с тяхно съгласие. И интересното е, че лобистите зад закона използват същите опорки като в България и една от тях е, че родителите нямат психологически и педагогически способности да разберат нуждата от подобна информация – т.е. са некомпетентни. Оказва се също, че много деца са малтретирани в семействата си и има 18000 непълнолетни майки. Откъде ги преписаха тези статистики? Бел.ред.

Камарата на депутатите прие в сряда проектозакона за сексуалното образование с гласовете на Социалдемократическата партия (СДП) и Националлибералната партия (НЛП). По този начин законът бе изменен спрямо първоначалната версия, така че терминът „сексуално образование“ се превърна в „здравно образование“ и темата ще се изучава в училищата само, ако родителите или настойниците дадат писменото си съгласие.

Законопроектът бе приет с 269 гласа „за“, а 35 са се въздържали.

Съюзът за спасение на Румъния (ССР) се противопостави на проекта, изменен от СДП и НЛП, който преименува сексуалното образование на здравно образование. Депутатът от ССР, Cristina Iurișniți, която инициира първоначалния закон за сексуалното образование, заяви след гласуването, че измененията добавят още едно ниво на бюрокрация към незадължителен предмет, който така или иначе трябва да се преподава по-рядко в училищата.

„Днес сме свидетели на фестивал на лицемерието с този закон. Дразним се от термина <секс> и го променихме в <здраве>, но говорим за сексуални заболявания (…) Терминът <секс>, в който мнозина се препънаха, се споменава в закона от 2004 г. Това, което предложих в закон 45 беше само ясно споменаване: най-малко две сесии за информация на нашите деца (…) Задължителният подпис на родителите ще попречи на достъпа на децата до образование, тъй като много пъти ние знаем много добре, че е много трудно да се получи подпис от родителите, особено в случаите, когато те, работят в чужбина, така че много от тях не са вкъщи с децата си или нямат психологически и педагогически способности да разберат нуждата от подобна информация, свързана с превенцията на сексуалните заболявания, случайна бременност, трафик на деца, злоупотреби. Подписът на родителите е доказателство за допълнителна бюрокрация.

Много деца са малтретирани в семействата си, има кръвосмешение в семействата. Има много случаи. Ние сме на първо място в Европа по майки тийнейджъри, 18 000 майки са непълнолетни. Не мисля, че това е нещо, с което можем да се похвалим, каза депутатът от ССР.

Преди гласуването председателят на ССР Дан Барна също поиска социалдемократите и либералите да не блокират преподаването на сексуално образование в училищата.

Източник: https://www.romaniajournal.ro/politics/parliament-voted-sex-education-only-with-the-parents-consent/?fbclid=IwAR3aaxyUAm3mZZppVyFBfCHWI39VhjRJVQcaIb1fVb8IHT_d-qja9Ystzbk

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s