За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Положение в другите държави, Реални истории, Статии

В Швеция едногодишно момиченце е взето от руско семейство

 Снимка: REN TV

10 юни 2020 г. 21:47 ч. Дария Окуньова

Това е невероятна история за това как проспериращо семейство може да стане жертва на „пазара на деца“ поради съмнителна диагноза

В Швеция  социалната служба взе дете от руско семейство. Едногодишно момиче е взето от семейството по измислен претекст – уж детето има депресия. В този случай майката просто се опитва да лекува коликите на момиченцето като я прехвърля на диета без лактоза. За изясняване на ситуацията руският детски омбудсман Анна Кузнецова вече се е обърнала към посолството на Русия в Швеция.

Случай на добре хранено и много любознателно бебе. Заобиколено от родителски грижи. Но шведските социални служби решават: едногодишната Лиза има депресия. И я вземат от семейството ѝ.

„Не знаете как да се грижите за детето, тя е депресирана и вие не разбирате нейните сигнали. Правихте ѝ изследвания в Русия, само я измъчвате“, разказва Елена Шишкина, майката на Лиза.

Лиза има проблеми със стомаха от раждането. Шведските лекари го отдават на колики и им казват да изчакат: ще ги израсте. Но детето не се е чувства по-добре. Тогава майката решава да потвърди диагнозата у дома в Череповец. Поредица от тестове показват, че детето е алергично към протеина на кравето мляко, необходима е специална диета без лактоза.

„Нашите лекари откриха, че причината е, че детето не понася млякото, че ако се промени храненето, всичко може да се оправи. Майката го прави и се връща в Швеция“, казва Ирина Бергсет, координатор на международното движение „Руски майки“.

Лечението помага: коликите отшумяват. Но медицинският туризъм в Русия не е одобрен от шведската социална служба. Елена е обвинена в прекомерна грижа. Твърди се, че детето е здраво, но майката е тревожна. Лекарите дори не са гледали извлечения и резултати от тестове от Русия.  Лиза е в приюта от няколко дни. Дали спазват безлактозната диета – не казват на майката.

На прага им застават трима полицаи и двама социални работници. „Бяха ни дадени пет минути за приготвянето на Лиза. В момента ние не знаем къде е тя. Съдът, без да ни покани, отсъди оставянето на Лиза в службата по настойничество“, казва Елена Шишкина.

Лариса Сазанович – европейски съдебен психолог. Сигурна съм, че такива малки деца нямат депресии. Затова се случва социалните служби да третират обръщането към лекари в друга държава като симптом на психично разстройство у родителите.

Снимка: Червонец  001

„Бебето може да има единствено общопризнатия синдром на анаклитична депресия, но той е свързан със загубата на майка, със загубата на значим важен човек в живота на детето“, обясни Сазанович.

Това не е първата история, когато шведските социални служби отнемат руски деца.

Съпругата на Денис Лисов отива в болница за продължително лечение. Не позволяват на бащата да отглежда три дъщери сам, те са прехвърлени в мюсюлманско семейство. Денис е принуден да открадне децата и да бяга. В резултат на това семейството успява да се върне в родния си Хабаровск.

Помощ на родителите на Лиза обещава руското външно министерство.

„Дипломатите на ведомството са в постоянен контакт с рускинята. Посолството ѝ предоставя цялата необходима помощ“, заяви Дмитрий Крилов, говорител на руското посолство в Швеция.

Надеждата за помощ от Русия е единственото нещо, което в момента поддържа родителите на Лиза. 

„Да стоиш в опустелия дом е непоносимо.“

„Ето празното креватче на Лиза, тя спеше тук, сложили сме всички играчки обратно“, казва майка ѝ.

Елена ще се опита да оспори решението на съда. Но докато жалбата бъде разгледана, ще минат още два месеца, през които шведските попечители, отричащи проблема, ще продължат да тровят детето с млечни смеси.

„Вече видях огромен брой случаи, когато децата са иззети от руски майки. Причината практически може да бъде всякаква – по изфабрикувана версия. Това е политическото преследване на руски граждани в чужбина“, каза доцентът в Хелзинкския университет, активист за човешки права Йохан Бекман.

„Бизнесът с децата процъфтява. И едногодишното красиво момиче, което все още не говори руски – е прекрасен продукт, в Швеция опашката за такива деца е огромна“, обясни Ирина Бергсет, координатор на международното движение „Руски майки“.

В тази ситуация жалбата ще бъде разгледана след два месеца. Съгласно техния закон. 99,9%, че нищо няма да се промени. Ювеналната система не се интересува от нищо и позицията ѝ е силна. Вероятно вече има кандидати за осиновяване. Само се чакат формалностите.

Ако дори по някакво чудо майката спечели процеса, те могат да откажат да върнат детето в семейството под предлог, че „детето вече е в ново семейство, свикнало е с него и няма нужда да се наранява, връщайки се обратно. Вече е имало такива случаи.

Непроницаемата, защитена от държавата система не признава грешки.  Криейки се зад грижите за децата, те обещават само да работят по-усилено. „Нашата основна задача и цел е да защитим децата, които са в опасност. Често ни обвиняват, че не правим достатъчно“, заяви Борхе Томтер, ръководител на организацията за закрила на децата.

Но зад самата служба за настойничество стои скандален шлейф. И въпросът не е само в прекомерното усърдие. Може да става въпрос за трафик на деца. За извеждането на деца в Швеция, както и в други скандинавски страни, социалните служби получават субсидии от държавния бюджет.

Източник: https://www.vesti.ru/doc.html?id=3272647&fbclid=IwAR2Zc3PQoESDT3N9KxBxkhHJool1mitt86nN4Z0XMysHC-EYrrT8zG6RKWE

https://www.amur.info/news/2020/06/10/174168

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ”

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s