За родители, Институции, Новини, Педофилия, Положение в другите държави, Статии

Германия: Младежките социални служби са насочвали деца към приемни бащи – педофили

Това е скандал, който все още не е разгледан: От 60-те години насам младежките социални служби в Берлин предоставят  деца на грижите на приемни родители-педофили. Мъжете сексуално малтретират децата години наред. Берлинският сенат се бори за компенсация на жертвите.

Берлинската сенаторка Клаудия Шеръс обещава да изясни казуса.

От Клаудия ван Лаак, 20.11.2019 г

Постига се бавен напредък. Процесът, който е изключително бавен – е обект на берлинската сенаторка по образованието Сандра Шеръс и тя го нарича циничен, нечовешки и възмутителен. От края на 60-те до началото на 2000 г. Най-малко две младежки служби за социално подпомагане поставят деца и юноши в грижите на педосексуални нарушители. Те получават финансови помощи за грижите и същевременно малтретират децата. Обхватът на скандала е напълно неясен. Колко извършители има и колко жертви? Извършител, който вече е починал и три жертви, са известни до тук по име. Радио „Германия„ успява да говори с двама от тях – те искат да останат анонимни:

Когато ни биеше, ни казваше, че това е военно възпитание и наказание. Мотото беше: Той удря дявола в нас, а не самите нас. Сексуалното насилие  започна, когато бях на шест.“

„Целият ми живот премина с чувството, че съм жертва. Не се чувствам стъпил здраво на земята. Като изпуснат и захвърлен изцяло в беда. От началото до края.

Държавна и организирана злоупотреба

Професорът по педагогика Хелмут Кентлер, който вече е починал, е отговорен основно за насочването на приемни деца към педофили. Той се бори за легализацията на секса с непълнолетни и работи като експерт в Берлинския сенат и различни младежки социални служби. Кентлер се е познавал лично с покойния сексуален престъпник Фриц Х., дългогодишен приемен баща на двете интервюирани жертви.

В своя междинен доклад за Сената изследователите отбелязват груби нарушения на закона. Системата за приемни семейства в Западен Берлин беше непрозрачна и непоследователна. Волфганг Шрьоер, професор в Института за социална педагогика в Университета в Хилдесхайм, критикува, че малтретираните приемни деца нито са били изслушани, нито са били питани.

Законът за закрила на детето и младежта изрично постановява участието на младите хора в планирането, правото на избор и гласуване в процеса на социалното подпомагане.“

Разследването приключи

В следващите няколко месеца  ще бъдат прегледани досиетата на младежките социални служби и ще бъдат разпитвани свидетели. Малко вероятно е служителите на берлинските служби за младежки грижи, отговорни за скандала, да отговорят на въпросите на следователите. По всяка вероятност няма да има съдебно производство. Междувременно прокуратурата прекрати съответното разследване.

Сенаторът по образованието на Социалдемократичната Партия в Берлин Сандра Шеръс намира остри думи за целия процес, проявява съчувствие към засегнатите:

„Това, че са живели изолирано и правата на децата не са били зачитани, както и че не са били съгласни да бъдат там, където са били настанени е недопустимо! Когато децата са травматизирани по този начин – това ги придружава през целият им живот. Логично е да има психологически проблеми, свързани с това и това също оказва влияние върху по-късния живот.“

Съчувствието от страна на сенатора не е достатъчно, необходима е и малко конкретна подкрепа – поне така го виждат засегнатите от сексуално насилие, които искат да останат анонимни.

Престъпленията са погасени по давност

„Помощ няма, помощ не идва, няма и да дойде. Най-доброто нещо, което тези хора правят, е да изпускат пара и напрежение. Ние ще ви помогнем  да  оправите всичко, но нищо не се случва.“

Защо няма бюрократична помощ за двамата пострадали? Сенаторката по образованието посочва правните ограничения. Особено това, че процесите са със срок.

„Това, разбира се, мога да  направя – както и всичко, доколкото се отнася до правната рамка.“

Възражението идва от служителя на Службата с борба със злоупотреби, Йоханес Вилхелм Рьориг, който изрично призовава Берлинския сенат да предостави на двете заинтересовани страни небюрократична подкрепа. В крайна сметка, Сенатът носи политическа отговорност за този скандал.

„Тук просто е забранено да се представя възражението за ограничаване или да се посочва липсата на бюджетни средства при такива случаи в Берлин.

Там където има политическа воля, винаги се намира и начин” – сподели служителят на Службата за борба със злоупотреби пред радио „Германия“  (Deutschlandfunk).


Източник: https://www.deutschlandfunk.de/berlin-jugendaemter-vermittelten-pflegekinder-an-paedophile.1769.de.html?dram:article_id=463892

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ“

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s