Институции, Новини, Статии

Сериозни обвинения срещу младежката социална служба в Хам: „зона на корупция“

Одиторите намират това, което търсят

12/09/19

Младежката социална служба в град Хам е обвинена в корупция след държавен одит. Не става въпрос за дребни стотинки, а за шестцифрени суми. Всъщност само държавен служител може да реши дали и коя помощ е необходима на младежите и кой да я предоставя, а проверката показа, че това също се решава от служители на независими младежки агенции по поръчка на младежката социална служба. Това изобщо не работи, смятат одиторите – особено ако същата агенция след това оказва помощта и събира пари за нея. Проблемът е, че когато едно НПО може така очевидно да възложи на себе си държавни задачи, то се движи много бързо към областта на подозрения за корупция.“ За причина за нарушението се посочва – претоварване с работа.

Изчезнали пари, отново изчезнали пари – и след това поканата за самообслужване: това са най-крещящите резултати от проверка на одитната служба в няколко отдела на службата за младежки грижи(Югендамт)

Хам – Случайна проверка беше започната от юли 2018 г., окончателното обсъждане се проведе на 2 септември 2019 г. Колко големи липси има в 40-милионния бюджет на службата за младежки грижи (Югендамт), едва ли може да се прецени – това стои в данните на извадката. Специалист по случая го локализира в долния шестцифрен диапазон, но той теоретично би могъл да влезе в милионите. Според ръководителя на отдела Тео Хесе обаче щетите остават в четирицифрения диапазон.

Малолетни бежанци

 Всъщност градът получава разходи от Държавната служба за младежки грижи за работа с непридружени чуждестранни непълнолетни лица – одитът показа, че сроковете са пропуснати и разходите са за сметка на града. Разходите трябва да бъдат заявени не по-късно от дванадесет месеца след края на последния ден, за който е извършена услугата. Това е предостатъчен период. Държавните служби предупредиха Югендамт  за изтичащите срокове. Въпреки всичко крайният срок беше пропуснат.

Хендрик Шикхоф, заместник-директор на службата за младежки грижи (Югендамт), оценява щетите на точно 4 770 евро, защото само в един случай не е важал месеца. Всички останали случаи бяха изцяло рефинансирани. Освен това беше решено ръководителят на отдела незабавно да започне да провежда седмични дискусии със служителите и да се проверяват списъците.

Възстановяване на средства от трети страни

По отношение на всички млади хора (не само непълнолетните чужденци), службата за младежки грижи може в някои случаи да възстанови и разходи от други младежки служби за защита или попечители – проверката показва, че това не се случва.

От една страна, понякога Югендамт са задължени да възстановяват разходите. Това се отнася за младежите, за които вече се грижат на друго място, но са под закрила в Хам. Тук не става въпрос за „дребни стотинки“, както показва докладът – говори се „често за много бързо възникване на разходи във високия петцифрен диапазон“. Специалист по младежката грижа добавя: „Те бързо могат да станат шестцифрени.“

Началникът на отдела Тео Хесе вижда щетите в четирицифрения диапазон, © Ваймар

От друга страна, попечителите могат да бъдат привлечени за възстановяване на разходите. Сега одиторите са открили случаи, когато това не е документирано. Колко е щетата: неизвестно. Шикхоф обаче определя щетите на нула евро. По всяка вероятност е било пропуснато редовно да бъдат информирани за това попечителите, които и без това не биха могли да платят.

Институция с твърде много сила за вземане на решения

Всъщност само държавен служител може да реши дали и коя помощ е необходима на младежите и кой да я предоставя – проверката показа, че това също се решава от служители на независими младежки агенции по поръчка на младежката социална служба. Това изобщо не работи, смятат одиторите – особено ако същата агенция след това оказва помощта и събира пари за нея. Одиторите пишат: „Проблемът е, че когато едно НПО може така очевидно да възложи на себе си държавни задачи, то се движи много бързо към областта на подозрения за корупция.“ За причина за нарушението се посочва – претоварване с работа.

Причината за нарушението се посочва като претоварване с работа.

От друга страна, ръководителят на отдела Анна Дрекман подчерта, че между оценката от страна на служителя на независимата агенция и присъждането на мярка на агенцията са участвали служители на младежката социална служба (Югендамт ).

Още повече критики

Многократно беше критикувана водената документация – страниците не са били номерирани или разпространението в други отдели не е било документирано. Резултатът: в един случай има няколко документа, но нито един не е пълен.

Или: страничните дейности и услуги са били одобрени, въпреки че не е ясно дали е имало конфликт на интереси между работодателите – според доклада на RPA, сега службата е сложила край на това.

В доклада на одиторите се намира дори похвала. Те откриха, че обезщетенията за деца винаги се използват за финансиране на взети мерки и че тримесечният контролен доклад дава добър преглед.

Така градът се опитва да го предотврати

През 2012 г. администрацията въведе управление на качеството в младежката социална служба. Въз основа на това през 2016 г. стартира процес на качествено развитие (QEP) в областта на икономическото детско подпомагане / общото социално обслужване.

QEP има за цел да конвертира и оптимизира административните процеси и работните процеси. В допълнение, вътрешното сътрудничество между различни организационни звена и сътрудничеството с независими организации трябва да се подобрят и да се насърчава дигитализацията (електронни файлове с ключови думи). Различни специализирани кабинети вземат участие към QEP – включително RPA – и от проф. д-р Майкъл Наги като външен консултант.

Източник: https://www.wa.de/hamm/schwere-vorwuerfe-gegen-jugendamt-stadt-hamm-bereich-korruption-rechnungspruefer-aktiv-13281777.html?fbclid=IwAR3-MYhhSsmsxAB7u0WxI3_9gW8UX_DcONULY335w5PxikLlLvYp7Tpeadc

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ“

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s