Законодателство, Новини, Положение в другите държави, Статии

Human Rights Watch критикува два законопроекта на полското правителство

14 април 2020 г., Human Rigths Watch

Във време на световна пандемия организациите – псевдозащитници на човешките права, не спират да „защитават” жените, онеправданите ЛГБТИ, Джендър идеологията, сексуалното образование… Статията показва наглостта на такива организации да критикуват и се месят в политиката и законотворчеството на различни държави. (бел. ред.)

Позицията на Human Rights Watch относно двата законопроекта на полското правителство «Стоп на аборта» и «Стоп на педофилията»

Лондон – Тази седмица полският парламент ще разгледа регресивното законодателство, което би ограничило сексуалното и репродуктивно здраве и права и би изложило на риск живота и благосъстоянието на жените и юношите, заяви днес Human Rights Watch.

Разглеждането е насрочено за 15 или 16 април заради извънредното положение в страната, свързано с коронавируса, при което се забраняват груповите събирания.

Първоначално законопроектите бяха внесени за разглеждане през март 2018 г. и октомври 2019 г., но оттогава са блокирани или не се придвижваха от избрания през ноември 2019 г. парламент. И двата законопроекта предизвикаха улични протести.

«Имайки предвид успеха, с който се подкопава върховенството на закона, е удобно правителството да се насочи към закони, свързани със злоупотреби, когато публичните демонстрации, които те са предизвиквали преди, сега са забранени», казва Хилъри Марголис, старши изследовател на правата на жените в Human Rights Watch.

«Полското правителство трябва да се фокусира върху защитата на здравето и правата на хората по време на пандемията, а не да ги омаловажава».

Законопроектът «Стоп на аборта» би изменил наказателния кодекс, елиминирайки законния достъп до аборт в случаи на тежка или фатална фетална аномалия, като допълнително ще внесе ограничения в един от, така или иначе, най-рестриктивните закони за аборта в Европа. Законопроектът е представен през март 2018 г. и подкрепен от политици на високо равнище от консервативната партия Право и справедливост. Одобрението му от парламентарната комисия доведе до масови протести, а законопроектът спрян, тъй като членовете на консервативния парламент поискаха от Конституционния трибунал да излезе с решение относно законността при разрешаване на аборт в случаи на тежки аномалии, които застрашават живота на плода.

Законопроектът «Стоп на педофилията» би изменил наказателния кодекс, за да инкриминира «всеки, който насърчава или одобрява съгласието на непълнолетно лице за сексуален контакт или друга сексуална активност». Хората и организациите, предоставящи сексуално образование или информация за сексуалното и репродуктивно здраве и права, включително учители, служители на терен, автори и медицински персонал, се опасяват, че съгласно законопроекта могат да получат до три години затвор, извършвайки дейността си. Парламентът одобри законопроекта на първо четене през октомври 2019 г., но до този момент не се наблюдава напредък, а ако не бъде разгледан от новия парламент преди средата на май, срокът може да изтече.

И двата законопроекта са «популярни инициативи», които за да бъдат разгледани от парламента, трябва да бъдат събрани 100000 подписа. Първоначално са внесени през 2018 и 2019 г., но след това са спрени заради пандемията. Изготвени са и са подкрепени от десни групи, включително консерваторите, групите против аборта и анти ЛГБТ Институт Ордо Юрис. И двата законопроекта бяха внесени за тази седмица от Елжбета Витек, председател на парламента и член на управляващата консервативна партия Право и Справедливост.

Съгласно действащото законодателство на Полша, абортът е легален само с цел защита живота и здравето на жените в случаи на тежка или фатална фетална аномалия или ако бременността е резултат от изнасилване или друго престъпление като кръвосмешение. Дори, когато абортът е легален, на практика съществуват множество бариери, ограничаващи достъпа на жените и момичетата, като например разпространената «клауза за съвест», която позволява на медицинските лица да откажат да извършат аборт поради лични или религиозни съображения. Законите, които ограничават или криминализират аборта, не намаляват или премахват нуждата на жените от аборт, а по-скоро ги принуждават да търсят средства, които  излагат на риск живота и здравето им. Група експерти от ООН призоваваха парламента на Полша да отхвърли законопроекта «Стоп на аборта».

Правителството на Полша прекрати усилията да се осигури цялостно сексуално образование на подрастващите, което е в съответствие с международните стандарти. Но по-скоро програмата «Подготовка за семеен живот» дезинформира и може да има отрицателни дългосрочни последици за здравето, увековечава вредните стереотипи за половите роли и сексуалността и насърчава неспазването на правата на ЛГБТ.

Управляващата партия „Право и Справедливост” представя погрешно сексуалното образование и усилията за насърчаване на равенството между половете като атака срещу «традиционните» семейни ценности и заплаха за децата, като използва такива аргументи, които уронват женските и ЛГБТ права. През ноември Европейският парламент прие резолюция, която критикува въвеждането на законопроекта «Стоп на педофилията».

Други действия на правителството за по-нататъшно ограничаване на сексуалното и репродуктивно здраве и права бяха посрещнати с обществено недоволство, включително масови демонстрации, започнали през октомври 2016 г., които станаха известни като #CzarnyProtest (Черен протест) и #StrajkKobiet (стачка на жените), които доведоха до отхвърляне на законопроекта, който щеше да въведе пълна забрана на абортите.

През последните седмици правителството също така внесе промени в наказателния кодекс, уж за да улесни реакцията в отговор на COVID-19, включително значително увеличени наказания за хора, живеещи с ХИВ, които съзнателно излагат други хора на заразата, повишавайки потенциалните максимални срокове затвор от три години на осем. Криминализацията на хората с ХИВ нарушава правата и подкопава усилията за ограничаване на разпространението на инфекцията и осигуряване на достъп до лечение и често е насочена към уязвими и малцинствени групи, включително ЛГБТ.

Откакто „Право и Справедливост” дойдоха на власт през 2015 г., правителството на Полша се опита да ограничи правата на жените, включително чрез опетняващи кампании, систематично прекратяване на финансирания и други атаки срещу организации и активисти за правата на жените. Кръстоносният поход на управляващата партия срещу т. нар. „Джендър идеология“ разшири зоната си на действие и се използва за привличане на подкрепа за мерки, насочени към правата на жените и ЛГБТ, опетняващи жените и активистите за правата на ЛГБТ.

През последните пет години полското правителство, в което доминират „Право и Справедливост”, активно подкопава върховенството на закона и нарушава независимостта на съдебната система, и се намесва в свободата на медиите. То отказа да допусне в Полша екологични активисти, за да присъстват на преговорите на ООН по климатичните въпроси. През 2016 г. парламентът отхвърли законопроект, който би повишил защитата на маргинализирани групи и идентичности, като включва пол, полова идентичност, сексуална ориентация, увреждане и възраст като потенциални основания за „езика на омразата“. Организации, работещи за правата на жените, правата на ЛГБТ и миграцията, са изправени пред тормоз.

Полският парламент трябва да отхвърли законопроектите «Стоп на аборта» и «Стоп на педофилията» и да поддържа сексуалното и репродуктивно здраве и права в съответствие с международното право. Това включва правото на достъп до безопасен и легален аборт и получаване на точна, основана на доказателства информация за здравето и сексуалността.

Европейската комисия и другите държави-членки на ЕС следва да използват възможно най-доброто от наличните инструменти, включително процедурите по член 7, за справяне с политиките на полското правителство за сексуално и репродуктивно здраве и права. Член 7 съгласно Договора на Европейския съюз предвижда превантивни действия и евентуални санкции, включително спиране на правото на глас на държава-членка в рамките на Съвета на ЕС, ако тази държава нарушава установените ценности на ЕС, като върховенството на закона.

«Ограничаването на достъпа до аборти и цялостното сексуално образование не защитава никого и само поражда перспектива за тежки последици за здравето на хората в Полша», каза Марголис. «Хаосът и тревогата около COVID-19 не трябва да се използват за отвличане на вниманието от вредните опити за прокарване на опасно законодателство».

Източник: https://www.hrw.org/news/2020/04/14/poland-reject-new-curbs-abortion-sex-ed?fbclid=IwAR39y56qNTVkUVUtLv9bjmUHKuU-vL0djuSAIotGkdj8fDuY09nh0XZQILk

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: http://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Вашият коментар