Статии

Задържан е израелец, ръководител на мрежа за трафик на органи в Кипър

Бедни хора от Източна Европа, Русия, Централна Азия и Турция са получавали хиляди евро за техните бъбреци.

Прокурорът по делото твърди, че след извършването на манипулациите на хората не е оказвана необходимата помощ и те са били третирани като отпадък.

Кипърската полиция е задържала израелец, заподозрян като ръководител на световна мрежа за трафик на органи, опериращи на територията на Косово в продължение на няколко години.

Моше Харел е обвинен в примамване на донори от Източна Европа, Турция и от страните на бившия Съветски съюз в Косово, обещавайки да им плати 12 000 евро ( 14 000 долара) за бъбрек. След което е взимал от хората, нуждаещи се от трансплантация, предимно израелци, сумата от 100 000 евро.

Русия и Косово са издали заповед за задържането на Харел. Косово е поискало неговото екстрадиране, засега не се споменава Русия да е поискала същото.

„Базирайки се на международна заповед за задържането на М. Х., той е бил задържан в Кипър“, казва говорителят на полицията Баки Келани. Харел е бил обявен за издирване от 2010 г.

Израелската полиция арестува Харел през 2012 г. в свързано разследване, но той никога не е бил екстрадиран в Косово, тъй като двете страни нямат дипломатически отношения.

Мрежата за трафик на органи е развивала дейността си в клиника „Медикус“, разположена край път в жилищен район в покрайнините на Прищина, столицата на Косово. Клиниката вече е затворена . Скандалът се разрази след инцидент през 2008 г., когато мъж от турски произход припаднал от болка на летището в Прищина, след като му е бил премахнат бъбрека.

Съдът отменя присъдите

Клиниката е била ръководена от уролога Лутфи Дервиши. На него са му повдигнати обвинения за участие в организирна престъпна група и участие в мрежа за трафик на органи и е бил осъден на осем години затвор. Синът му Арбан е обвинен в същото престъпление през 2013 г. и е бил осъден на 7 години затвор. И двамата са се укрили.

От всичко казано, петима Косовски доктори са осъдени на до осем години затвор, заради трафик на органи. Донорите, чиито органи са били нелегално премахвани, са били оставени без адекватна медицинска грижа след извършените операции и буквално са били третирани като отпадък, заявява наблюдажащия прокурор по делото.

Върховният съд на Косово, отменя присъдите през 2016 г. и разпорежда повторно разглеждане на осъдените – този процес продължава.

Урологът Лютфи Дервиши е осъден за трафик на органи

Лютфи Дервиши бе върнат в затвора през 2016 г., но Арбан Дервиши и турският лекар Юсуф Сонмез все още са на свобода. Всички заподозрени отричат обвиненията.

Отделно, през 2010 г. пратеник на Съвета на Европа обвини бойците на косовските албански партизани във вземане на органи от пленници, повечето от които сърби, по време на войната в Косово през 1998-1999 г.

Създаден е специален съд с международни прокурори и съдии, който работи според действащото законодателство в Косово, за да разреши твърденията на пратеника Дик Марти. Но няма повдигнати обвинения.

Превод за НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ“

Източник: https://www.dw.com/en/israeli-mastermind-behind-organ-trafficking-ring-is-arrested-in-cyprus/a-42051747

Проект на НАЦИОНАЛНА ГРУПА „ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ“

YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow?fbclid=IwAR0z4isv2aS18W5GCcgWUSCj4opFz9uLjUKvhs_owg5g8Hkwpq9uluXa_mk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s